
Voorwaarden
Voorwaarden Snuffeltuin
Bezoeken van een Snuffeltuin
Er zijn wel wat regeltjes...
We willen dat jij en je hond 100% genieten tijdens een bezoek aan een Snuffeltuin.
De regels voor een snuffelsucces:
1) Als je een Snuffeltuin hebt gevonden maak dan een afspraak met de eigenaar van de Snuffeltuin over de datum en de tijd.
2) Vraag hoe de tuin eruit ziet en of deze geschikt is voor je hond. Heb je bijvoorbeeld een windhond of een hond die heel goed kan springen, dan check met de eigenaar van de Snuffeltuin of de afzetting hoog genoeg is voor de veiligheid van jouw hond. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond.
3) Je hond moet verzekerd, getiterd/gevaccineerd zijn en mag geen besmettelijke infecties hebben. Elkaar niet ziek maken dus.
4) Helaas maar Loopse teefjes zijn in de Snuffeltuin niet toegestaan. (wel heel lekker voor de reutjes maar beter niet)
5) Informeer de eigenaar van de Snuffeltuin voor je bezoek over het karakter van je hond. Bijvoorbeeld of de hond zich nerveus gedraagt tov nieuwe situaties of mensen. Vindt de hond het prettig om geaaid te worden of dat er naar hem/haar gekeken wordt? Hapt de hond naar mensen die de hond te snel benaderen? Dit zijn belangrijke zaken die je de eigenaar van de Snuffeltuin moet vertellen voor hij jou uitlegt hoe zijn tuin werkt.
Lekker slapen na bezoek van Snuffeltuin:
Na het bezoek ga je gelijk met je hond naar huis, zodat de hond kan slapen en relaxen om de nieuwe indrukken van die dag te kunnen verwerken.
Laat je hond echt "hond" zijn tijdens bezoek aan de Snuffeltuin:
- Laat je hond vrij rond lopen zodat ze kunnen genieten van deze ervaring.
- Hou zelf afstand en grijp alleen in indien nodig.
- Geef geen commando’s of bevelen. De hond zal er meer van genieten als de hond dit op zijn eigen manier kan doen.
Als je hond meer tijd nodig heeft:
Sommige honden hebben tijd nodig voor ze op onderzoek uit gaan. Ze zijn misschien wat te opgewonden in een nieuwe omgeving en/of met nieuwe mensen. Misschien hebben ze nog nooit eerder hun neus op deze manier gebruikt en hebben ze tijd nodig om dit uit toe zoeken.
Als dit het geval is, dan kan je je hond aanmoedigen door heel langzaam met je hond mee te lopen. Neem kleine stapjes en kijk zelf op de grond alsof je iets aan het zoeken bent. Zeg helemaal niets, je hond zal je lichaamstaal begrijpen. Ondersteun je hond om zelfredzamer te worden.
De Snuffeltuin eigenaar mag zich er niet mee bemoeien en alleen alles observeren van een afstand. Het is OK als de hond “hallo” wil zeggen maar de Snuffeltuin eigenaar moet het kort en afstandelijk houden. Als de hond teveel aandacht krijgt, wordt de aandacht voor het rondsnuffelen onderbroken. Als de hond tegen iemand aanspringt dan kan de persoon zich het beste met de rug naar de hond toedraaien en de sprong negeren. Vaak stopt het dan gelijk want er is geen beloning.
Neuswerk kost energie:
Neuswerk is hersenwerk en kost een hoop energie. Wees voorzichtig en ga je hond niet overbelasten
Ga na het bezoek ook geen extra wandeling maken, laten spelen met andere honden of andere activiteiten doen want je hond heeft echt rust nodig.
Sommige honden vinden een Snuffeltuin heel vermoeiend. Als je niet weet hoe zwaar de belasting voor je hond is of als ja achteraf na het bezoek constateert dat de hond veel slaapt, zorg er dan voor dat de hond de volgende dag niet veel activiteiten heeft. Alle honden hebben een rust tijd nodig van zeker 16-18 uur dat kan zelfs meer zijn na een bezoekje aan een Snuffeltuin en dat is prima.
Leuke afsluiter:
Het is leuk om het bezoek af te sluiten met “treatseach”. Dit is verstoppen en verspreiden van snoepjes.
Het Snuffeltuinen project helpt goede doelen:
Hoewel het gebruik van een Snuffeltuin in principe gratis is, kost het onderhouden van een Snuffeltuin geld. Snuffeltuin initiatieven kunnen zijn gekoppeld aan of werken samen met dierenasielen/stichtingen die veel geld nodig hebben om dit te kunnen doen.
Als je een Snuffeltuin leuk vindt kan je helpen door een donatie te geven. De Snuffeltuin eigenaar zal je informeren wat er met het geld gebeurd en geen enkel bedrag is te klein. Iedere cent zijn ze blij mee.
Aanvullend aan de algemene regels:
- Omdat wij geen overlast willen veroorzaken voor onze buren door blaffende honden is het belangrijk dat er vanuit rust gesnuffeld wordt. Dit is ook de reden dat wij besloten hebben om slechts één hond tegelijk toe te laten in de Snuffeltuin of op het Veilig Los en Vrij terrein.
- Gelieve zelf poepzakjes meenemen en de ontlasting op te rapen indien de hond het kwijt moet. Er hangt voldoende geur voor de volgende hond ☻! Het is wel een grote tuin, dus het kan zijn dat er ontlasting niet opgemerkt is en nog ligt.
- Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw hond! Betreden van ons terrein is geheel voor eigen risico.
- Wij maken gebruik van camerabewaking voor onze veiligheid en de veiligheid van onze honden. Er staan ook camera’s gericht op de Snuffeltuin.
- Kom niet te vroeg, dit in verband met onze eigen honden/werk. Als je toch te vroeg bent gelieve even iets verderop op de Gietelinkdijk te wachten en niet ons terrein oprijden.
- Vergeet het goede doel niet te steunen… Mijn goede doel is de Hondenbescherming en dan specifiek het opvangcentrum wat geopend gaat worden in 2022.
- Na je bezoek hoor ik heel graag hoe jullie het ervaren hebben!
Voorwaarden Veilig Los en Vrij
1) Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond. Betreden van het terrein is geheel voor eigen risico.
2) Je hond moet via je WA verzekering mee verzekerd zijn, een geldige titerbepaling of vaccinatie hebben en mag geen besmettelijke infecties hebben. Er komen ook pups op dit terrein die nog niet volledig gevaccineerd zijn.
3) Loopse teefjes zijn helaas niet toegestaan.
4) Veilig Los en Vrij is geen speeltuin. Er zijn geen groepen honden toegestaan. Het terrein mag met een hond tegelijk bezocht worden, je mag wel meerdere tijdvakken achter elkaar reserveren en dan de honden afwisselen. Wanneer een hond overmatig blaft kunnen wij jullie verzoeken om het bezoek af te breken in verband met overlast voor de buren.
5) Je hond moet aan een van de volgende voorwaarden voldoen die ervoor zorgen dat je hond normaal niet los kan lopen: uitvalgedrag, angst voor mensen of andere honden, het hebben van een medische aandoening of extreem jagen. Ook senior honden die bijvoorbeeld blind, doof, dementerend of wankel op de benen zijn zijn welkom. En pups tot 6 maanden.
6) Gelieve zelf poepzakjes meenemen en ontlasting op te ruimen indien de hond het kwijt moet.
7) Wij maken gebruik van camerabewaking voor onze veiligheid en de veiligheid van onze honden. Er staan ook camera’s gericht op het terrein.
8) Kom niet te vroeg, dit in verband met onze eigen honden/werk of vertrekkende andere honden. Als je toch te vroeg bent gelieve nog niet ons erf op te rijden. Houd je hond aan de lijn tot je op het Veilig los en vrij terrein bent en lijn je hond weer aan wanneer je het terrein verlaat.